A Sab olasz zárszerkezet egy nehezebben működik, vajon meddig működhet még?

A baj mindenkit megtalál, nincs kivétel. Egy pontosan beszerelt, jól beépített bejárati ajtónál, amiben egy olasz Sab zárszerkezet működik biztonságosan már legalább 15 éve, egy idő után szintén előjönnek azok a problémák, amik arra utalnak, hogy baj lehet. El kell gondolkodni a zárcserén vagy kint ragadhatnak. A megoldás kulcsa a zárcsere, illetve a zárszerviz szolgáltató, de nem mindegy, hogy kihez fordulnak! Cégünk komplex szolgáltatást biztosít azoknak az ügyfeleknek, akiknek ilyen olasz Sab ajtózárjuk van. Gyári zárszerkezetet szerelünk be kulcsvesztés miatt vagy új ingatlan vásárlása esetében. Szóba jöhet ilyenkor a nagytestű, 3 pontos Sab zárszerkezet vagy egyirányba záródó, kisebb testű változata. Ez utóbbi főként rácsokba van beszerelve, a nagytestű változat pedig bejárati ajtókban fordul elő.

Miért jobb a gyári kulcs, mint az utángyártott másolat?  – válaszol a szakértő

Egy gyári vágású olasz kulcs, típustól és márkától függetlenül, sokkal pontosabb és sokkal hosszabb ideig alkalmazható zárásra, nyitásra, mint egy utólagosan lemásolt, utángyártott kulcs. A gyári kulcsokat egy számítógép-vezérlésű kulcsvágógép készíti el, ezredmilliméter pontossággal. Tehát minimális a tűréshatár. Ilyet kulcsmásoló szaküzletben, kulcsról kulcsra történő másolás során senki nem fog tudni elkészíteni. Ezért érdemes csakis olyan szaküzletet felkeresni, ha Sab kulcsot akarnak másolgatni, ahol precíziós gépekkel, eredeti nyerskulcsa készítik el a másolatot.

Az én ajtóm már csak előre zár, a szomszédé meg előre, fel és le

Ilyen bejárati ajtókkal már mi is találkoztunk. Lehetséges, hogy eredetileg sem zárt csak egy irányba, de az is előfordulhat, hogy aki annak idején kicserélte a zárat, valami oknál fogva kiiktatta az alsó és a felső rudazatot mozgató mechanikát, így már csak előre történik a záródás. Igazság szerint ezek a zárszerkezetek gyárilag 3 irányba záródnak, úgy vannak kialakítva, de senki nem fog tudni betörni, ha az a 4 edzett acélnyelv csak előre záródik. Mondhatnánk azt is, hogy lehetetlen befeszíteni, olyan erősen tartja az ajtókeret az ajtólapot, tokot. Nyilvánvaló, ha valakinek szemet szúró, hogy nem zár felfele/lefele, utólagos beépítést lehet kérni, csak kérdés, hogy ki az, aki ezt elvállalja, úgy, hogy azok a rudazatok már nincsenek meg, amik az első zárba be voltak szerelve.

Csúnya, kopott, elhasználódott a kilincs és a címke garnitúra. Ez normális?

Teljesen normális, ha a rengeteg használattól megkopott az ún. zárcímer, zártakaró, illetve a kilincs a rengeteg kézfogás miatt egyszerűen ledobta az anyagát. Ennek a kiküszöbölésére egy normális Sab zártcserét végző szervi- vállalkozás, a helyszínen nemcsak a zárat installálja, hanem felszerel egy beépített rugós kilincset is, aminek szép a felülete és esztétikailag is mutatósabb mint a régi. A kilincsrugós hatás is könnyebbé teszi a használatot a réginél. Fontos a kulcsdíszítő címke kicserélése is, hiszen a rengeteg ki-be kulcshuzogatás miatt annyira lötyögőssé vált, hogy nem végez rendes megvezetést. Az új garnitúra felszerelése után pontosabbá, biztonságosabbá tudjuk tenni a nyitást, zárást. Nem beszélve arról, hogy sokkal szebb egy fényes, rézszínű kilincs, illetve zárcímer garnitúra felszerelve, mint otthagyva a régi, ütött-kopott címer. Nálunk ezek az alkatrészek, illetve szerelvények beletartoznak a zárcserébe. Nyilván a kincsnek van egy plusz ára, hiszen azt mi is pénzért vesszük a boltban, de nem azon a 10-15.000 forinton fog múlni.

Egy olasz Sab zárszerkezet kicserélésére 2-3 órát szánunk. Ilyenkor nemcsak a zárat cseréljük, hanem az egész központi szerkezetet, a kiegészítő garnitúrákkal, illetve minden egyes alkalommal átnézzük a teljes zárási, nyitási funkciót, hogy jól működjön, jól ellássa ezt a feladatot. Ez abból tevődik, hogy a záródási pontokat átnézzük, ha kell, meghúzzuk, ha szükséges, állítunk az ajtó zsanérján, feljebb vagy lejjebb csúsztatjuk, tehát teljesen új működési állapotot fog felvenni a zár a csere után. Nálunk mindig van raktáron egy- illetve hárompontos zárszerkezet, nem kell rá várni. Ráadásul mi vagyunk a magyarországi forgalmazó is egyben, tegyen egy próbát, érdeklődjön telefonon, várjuk hívását!