Sab biztonsági ajtózár kicserélése vagy kínai ajtó vásárlás?

Egy Sab ajtózár csere esetén meghibásodás vagy kulcsvesztés, esetleg kulcslopás miatt csakis a komplett zárszerkezet csere jöhet szóba. Ezek a zárak nem pótolhatók, úgyhogy szét kell szedni az ajtót, majd beszerelni az új zárat, összerakni a burkolatot, új kilincset, új címert felszerelni, majd egy teljes körű karbantartást, igazítást, ajtóturbózást kell végezni. Ez a komplett művelet majdnem 100.000 forintba kerül a kedves megrendelőnek. Első hallásra általában a feldühödött állapot miatt az a válasz erre, hogy na ne vicceljünk, ennyiért már bejárati ajtót is lehet venni. Mi tisztességes vállalkozás vagyunk, nem vitatkozunk senkivel, de ha egy acélból/vasból készült bejárati ajtót, amibe egy olasz zárszerkezet van, a kedves ügyfél százezer forint miatt lecserél egy Kínából készült, két záras, világító kilincses, lemezajtóra, akkor meg is érdemli a sorsát! Olyan gyenge minőséget kap ugyanis ezért a pénzért, hogy össze sem hasonlítható az előtte lévő ajtóval, nem beszélve arról, hogy százezer forintért lassan már bejárati ajtót nem lehet kapni. Már a barkácsáruházakban is egy beltéri ajtó 40.000 forintba kerül, egy kültéri vagy lépcsőházi bejárati ajtó 80-120.000 forint között van. Erre jön rá a beszerelés költsége, tehát közel 150-160.000 forintért szerelnek majd be neki egy hulladék kínai bejárati ajtót. Ez azért egy kalap alatt nem említhető egy acélból készült, olasz trezorzáras ajtóval!

Persze mindenkinek ez a saját döntése, ezt csak azért írjuk le és mondjuk el, hogy az ügyfél azért legalább végiggondolja, hogy persze, lehet drága autót venni, meg olcsót is, de a kettő között azért van egy óriási szakadék, amibe ha beleesünk, lehet hogy a kétszeresét fogjuk kifizetni a zárcsere árának.

Miért fontos a Sab zárcsere után a pontos másolat, ha kevés a kulcs?

A Sab zárcsere folyamán 3 darab gyári, a gyárban megvágott kulcsot kap a megrendelő. Ezek a kulcsok lecsomagolva kerülnek átadásra, így ha pótkulcsokra van még szükség, az ügyfélnek egy kulcsmásoló vállalkozást kell felkeresnie. Mi esetleg ajánlani tudunk egyet, ha elfogadja tőlünk a megrendelő! Ami viszont nagyon fontos, és mindenkinek elmondjuk, hogy gyári nyerskulcsokra (Sab felirat kell legyen a kulcsfejen) történjen a másolás, és olyan helyen, ahol értik a szakmájukat, illetve precíziós, pontos, rendszeresen karbantartott kulcsmásoló gépeket használnak. Ha egy kulcsmásolat nem pontos, rosszul van levágva, tönkreteheti a zárat, elfelejtheti a lamellákat és rövid időn belül zármeghibásodáshoz vezethet, ami azért valljuk be, egy közel 100.000 forintos zárcsere után nem biztos, hogy kifizetendő. Ezért kell mindig ügyelni arra, hogy hol, milyen kulcsot másoltatnak pótkulcsként.

Hogyan előzhetjük meg a Sab zárszerkezet meghibásodását? – válaszol a profi

Az elmúlt 20 év munkája során szinte mindennel is találkoztunk, ami ezeknél az olasz záraknál szembe jöhetett. Mindennek az alapja a rendeltetésszerű használat. A használati cikkre vigyázni kell, oda kell rá figyelni a használat közben, illetve fontos a rendszeres karbantartás is. Amikor kicserélnek egy zárat a bejárati ajtóba, az nem azt jelenti, hogy a következő 20 évben semmit nem kell vele kezdeni. Igenis vannak olyan apró dolgok, amikre oda kell figyelni, ilyen pl., hogy a kulcsokat ne ejtsük le, ne dobáljuk, ne kapkodva használjuk, a zárszerkezetet lassan tekerjük. Egy a lényeg, hogy a kulcsfogak, a bástyák ne törjenek el, mert ezeknek a használata a lamellákat megsérti, így a zár egy idő után elkezd akadozni. A karbantartást sem szabad elfelejteni, mert az évek alatt felgyülemlő fémpor, illetve ajtó eldeformálódás, az ajtó dilatáció miatt nehézkesebben működik a zárszerkezet. Ezért, ha 2-3 évenként megnézetik egy zárszerelő szakemberrel, aki a zárban lévő port kitisztítja, az ajtót visszaállítja alapállásba és mehet tovább a következő időszak. Figyelni kell még arra is a zár működése kapcsán, hogy ne csapkodják be a bejárati ajtót, ez sem tesz jót a zárszerkezetek, a zárnyelvnek. A tél beállta előtt sem szabad extra szigetelést felragasztani, nem szabad eltömíteni a vélt hideg levegő bejöveteléért felelős hézagot, mert ez is a zár működését nehézkesebbé teszi. Ha úgy használják a zárat, hogy közben az ajtót a vállal kell nyomni, vagy húzni kívülről, szintén meghibásodáshoz vezethet, ami odáig fajulhat, hogy a fiatal, 1-2-3 éves zárszerkezet megint cserére szorul, mert nem figyelt a tulajdonos arra, amit mi szaktanácsadóként elmondunk neki, természetesen jóindulatból.

Sab biztonsági ajtózár kicserélése vagy kínai ajtó vásárlás?