Hogyan előzhetjük meg a zár tönkremenetelét, mire kell odafigyelni?

Minden gépezet és szerkezet használatánál felhívják mindenki figyelmét a rendeltetésszerű használatra, ami vagy a használati útmutatón van feltüntetve (kis háztartási gépek, stb.), vagy ha szereltetünk egy új klímát, kazánt, a mi esetünkben zárakat, akkor a szakember mondja el a használati útmutatókat. Hogyan kell bekapcsolni, használni, mire kell ügyelni, mit nem szabad csinálni. Ha esetleg mégis baj van, akkor a szerelőt kell értesíteni.

Egy zár esetében azonnal észre lehet venni a működésbeli különbséget, hogy nem a megszokott módon nyílik és záródik, a kulcs akad, szorul. Ezek az előjelei a problémának. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a hosszú kulcsokra fokozottan kell vigyázni, mert nagyon sérülékenyek a bástyavégződések, elhajolhatnak, letörhetnek, a zár így akadóssá válik. Ez pedig a zár élettartamát rövidíti meg. Rendszeres karbantartással, ellenőrzéssel is kitolható a Sab biztonsági zár működési ideje. 4-5 évenként, ha kihívnak egy zárszerelő szakembert, aki állít az ajtón, megigazítja a kilincset, kulcs-címkét, a rögzítési pontokat, illetve a zárat karbantartja szintén éveket lehet nyerni a működésben. Egy Sab zárcsere 90.000 Ft-os költsége évekkel kitolható kis odafigyeléssel, az ajtó nem csapkodásával, a kilincs nem erős lenyomásával, és ha a kulcsok a forgatásakor nem kapkodva, „nyugdíjas módon” használva.

Aki megfogadja a fenti tanácsokat a Sab zár esetében, minimum 15, de a nagyon szépen használó kezek esetében 20, akár 25 év működés is elérhető.

Hogyan néz ki egy tollas kulcs, miből azonosítható be?

Egy olasz zárszerkezethez tartozó biztonsági kulcs általában kétszer vagy háromszor olyan hosszúságú, mint a hagyományos cilinder kulcsok. Szemre lehet látni a különbséget, hogy ez egy különlegesebb, speciális kulcs. Pláne azok számára, akiknek még nem volt ilyen lakáskulcsa. Vízszintesen kell a zárba behelyezni és négy félfordulatot kell tekerni. A forgatást, tekerést a kulcson lévő, kézreálló, műanyag borítással ellátott kulcsfej biztosítja. A fogazott bástyák emelik meg a lamellákat, így történik a záródás.

A tollas kulcsok általában 90 és 110 mm közötti hosszban váltakoznak, gyártó és nyerskulcshossz függvényében. Egy kulcs beazonosításánál, ha gyári kulcsról beszélünk, mint pl. a Sab, megtalálhatjuk a kulcsfejen lévő gyári logót, feliratot. Ha nem sikerül a beazonosítás, kulcsmásolótól vagy zárszerelő szakembertől tudnak segítséget kérni. Az utángyártott kulcsok beazonosítása jóval nehezebb, mert a JMA, Silca, Erebbi feliratokból nem derül ki, ki gyártotta és a kulcson lévő szám is semmitmondó a laikus felhasználónak. Ezért is javasoljuk a gyári kulcsok használatát, és ha kulcsmásolásra kerül sor, ott is az eredetit kérje!

Mi történik, ha nem nyitja a tollas kulcs a Sab zárat?

A pánik ellenére próbáljunk meg uralkodni a helyzeten. A legrosszabb, amit nem szabad tenni, hogy a gondnokot hívják, mert ő nem ért ehhez a zárhoz! Erőltetni, feszegetni sem szabad, mert annak kulcstörés lesz a vége. Lehet próbálgatni finom mozdulatokkal oda-vissza tekergetni a kulcsot vagy ráemelni a kilinccsel az ajtóra. Ha kinyílik, szerencséje van, ne zárja be addig újra, míg meg nem nézi egy szakember! Ha viszont továbbra sem nyílik, akkor hívjon minket, mint Sab zárakra szakosodott szakszervizt! Mi kinyitjuk rongálásmentesen és megnézzük szükséges-e a zárcsere, vagy csak állítani kell az ajtón.

A Sab zárak esetében beszélhetünk kis- és nagytestű zárakról. A nagyobb biztonsági zárakat ajtókba szerelik be a legtöbbször, a lakatosok pedig a kistestű változatokat preferálják, általában rácsoknál, de ott jelentős számban.