Hogyan érhető el a nagy- illetve kistestű Sab zár magánszemélyeknek, cégeknek?

Cégünk több lábon álló vállalkozást működtet, hiszen idestova 15 éve forgalmazunk Olaszországból importált, különböző típusú, tollas- és cilinderes zárakat. Mi vagyunk a magyarországi kizárólagos forgalmazója az olasz Sab záraknak is. Ezen kívül, elég messze nyúlik az a része is a vállalkozásunknak, ahol mindenki számára nyújtunk szakszerű zárszerviz szolgáltatást Budapest összes kerületében, Pest megyében és néha vidéken is. Ilyen pl. a bejárati ajtózárak szakszerű nyitása meghibásodás esetén vagy kulcsvesztés miatti zárcsere, meghibásodás miatt zárcsere, költözés miatti kulcs-csere. Szó szerint mindenkinek segítünk, mindenkit kiszolgálunk, nem zárkózunk el az egy darab zár vásárlása elől sem, az is bevétel, illetve egyel több ember, akinek tudtunk segíteni. Értékesítünk kis- illetve nagytestű, 3 pontos, tollas kulcsos Sab zárakat. A nagytestű Sab zárszerkezetet főként bejárati acélajtóba szokták beszerelni, a kisebb testűek pedig vagy másodzárként funkcionálnak az ajtókban, vagy biztonsági vasrácsokba vannak beszerelve, és biztosítják a biztonságot az ingatlan számára.

Mitől más az olasz Sab zárszerkezet, mint a többi olasz konkurens termék?

Lényegében, ha először ránézünk az ajtózárra és egymás mellé tesszük például a Sab, a Cisa, a Dierre vagy Mottura zárat, ugyanazt fogjuk látni, hogy felfelé és lefelé, illetve előre mozgatja a zárópontokat, továbbá ugyanolyan nehéz és ugyanúgy is néz ki. Nincs is ezzel semmi gond, ha valaki ezt látja, hiszen a szakma ettől szép, hogy ezeknek a záraknak a paraméterei mögött tudás rejlik. Mármint a beazonosításban és a használatában. Természetesen elegendő, ha ezzel mi tisztában vagyunk, és tudjuk, mi, minek a helyére szerelhető be, illetve, hogy mi, melyik zárral váltható ki. Pl. gyártás-hiány vagy egy gyártó megszűnése miatt.

Itt érdemes megemlíteni a Cerutti zárat, amely gyártótól éveken keresztül rengeteget importáltunk. Több ezer ajtó van ilyen zárral ellátva, de a Covid időszaka alatt súlyos csapást mért a családi vállalkozásra a szituáció, így be kellett a gyárat zárni és már nem gyártják ezt a terméket. Nekünk meg kellett oldani, hogy mi az, amit a helyére be tudunk tenni kisebb átalakítással úgy, hogy ne látszódjon semmi az ajtó külső belső borításán. Így ez meg is lett oldva, van újra ilyen zár, csak más márkanéven fut.

Az Sab zárszerkezet paramétereit nézve egyik zárhoz sem hasonlítható, hiszen teljesen máshol vannak a felfüggesztési pontjai, máshova esnek a rudazatok, máshol van a kilincs, illetve a tollas kulcs mintázat. Egyszóval, ha ez meghibásodik vagy elhagyják a lakáskulcsot, ennek a helyére csak ezt a 1580/28 Sab zárszerkezetet lehet beszerelni, más nem jó oda. Cégünk folyamatosan gondoskodik ezeknek a záraknak az állandó raktárkészletéről. A gyártóval nagyon jó kapcsolatunk van, így pár hét alatt bármilyen terméket meg tudunk rendelni, ha az ügyfélnek is megfelel, mert néha találkozunk mi is olyan ritka Sab zárakkal, amelyek egy-két helyen vannak csak beépítve. Amennyiben egy ilyen zár meghibásodik, rendelnünk kell utánpótlást, mert sehol nem lehet ilyet már kapni.

Ha már zárat cserélünk, érdemes kilincset is cseréltetni, hiszen újabb, szebb és biztonságosabb a működés

Szinte az összes olasz trezorzár esetében egy csere úgynevezett vérfrissítés jelent a használatban, illetve a bejárati ajtó működésében. Ez egy egyszerű folyamat egy zárszerelő szakember számára, hiszen évek óta mindennapi rutinná vált, hogy egy tollas kulcsos, meghibásodott, nehezen működő, akadozó Sab zárat kicserél. Ám nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha már cserélünk zárat, illetve címke/ kulcsmegvezető garnitúrát, akkor figyeljünk oda egy kicsit az esztétikai kinézetre is, pl. egy új, rugós kilincs beszerelésére. Ez azért fontos, mert a régi Sab záras bejárati ajtóknál nem volt még 15-20 évvel ezelőtt olyan kilincs, ami mozgató, mechanikai rugóval rendelkezett volna. Ez együttműködik a zárral és kíméli a zárszerkezet saját rugóját. Akkoriban csak egy egyszerű alumínium vagy nehéz rézkilincset alkalmaztak, ami pedig folyamatosan terhelte a zár rugóját, így hozzájárult a zárnak a tönkremeneteléhez.

Nálunk ez csupán ajánlás, nem feltétlenül kell kifizetni 12-13 ezer forintot egy plusz kilincsgarnitúrára a zárcserén felül, de számolni kell azzal, hogy ha egy ilyet felszerelünk, akkor zár élettartamát 3- 4 évvel biztos, hogy meghosszabbítja, legalábbis ez a tapasztalat. A régi nehéz rézkilincsek annak idején még újak voltak, szépek lehettek, illetve vízszintesen álltak elvágólag, de most már konkrétan szó szerint lógnak lefelé, alig lehet lenyomni őket, továbbá teljesen el vannak oxidálódva. Ezeknek a cseréjére szoktuk felajánlani az új, könnyen használható kilincset, szép rozettával. Teljesen más az érzés, ezt szoktuk hallani az ügyfelektől, miután kipróbálják az új kilincset a Sab zárcsere után.