Mennyi ideig bírja az olasz gyártmányú Sab tollas kulcsos zárszerkezet a működést a bejárati ajtóban?

Erre a legjobb válasz az, hogy attól függ, hogyan van a hétköznapokban használva, mennyire figyelnek oda a felhasználók a nyitást-zárást illetően, csapkodják-e az ajtót, rángatják-e a kilincset, de ami a legfontosabb, hogy a 3-4 évenkénti időszakos karbantartás el van-e végezve ezeknél a szerkezeteknél. Erről az olasz S.a.b. 1580/28 típusú, tollas kulcsos trezorzárról csak jót lehet mondani, hiszen nem nagyüzemben készül, hanem egy 10-15 fős családi vállalkozás kezei közül kerülnek ki. Bátran kijelenthetjük, ha normálisan van használva a zár, minimum 15 év a teljes működési intervallum. Persze ezt sok tényező befolyásolja negatív, illetve pozitív irányban.

Akinek ilyen zárszerkezete van a bejárati ajtajában, teljes nyugodtsággal lehet távol, aludhat bátran. A 2023-as évi biztonsági követelményeknek messzemenőkig eleget tesz a lamellás felépítésű, négyfordulatos, háromirányú zárást biztosító, főként vas/acélszerkezetek közé szerelt Sab bejárati ajtózár. Ennek a típusú zárnak a folyamatos pótlásáról cégünk gondoskodik, mi látjuk el az összes magyarországi szaküzletet, ahol ilyet forgalmaznak, illetve tőlünk vásárolják - ha tetszik, ha nem - még azok a zárszervíz vállalkozások is, akik konkrétan ugyanezt a szakmát űzik mint mi.

Mit tartalmaz a karbantartás, ajtóátnézés, igazítás, a zárszerkezet élettartamának meghosszabbításának a szempontjából?

Szinte minden híradástechnikai eszköz és a mechanikus szerkezetek területén is fontos, hogy egy gépet, szerkezetet karbantartsunk, szakemberrel időnként alapos vizsgálatnak vessük alá. Pl. a záraknál a zárdobozban felgyülemlő kosz, ami a környezetből jut bele, kopáshoz és rossz működéshez vezet. A zárszerelő szakemberek általában a karbantartáskor átnézik, hogy mire is van szükség, és így tárják fel a hibát, vagy kerülik el a leendő hibát. Legelőször a bejárati ajtó megigazítását, beállítását végzik el, mert az évek alatt elmozdultak az ajtó zárási pontjai, nem oda esnek, ahova eredetileg, így akadni, szorulni kezdenek, ami a zárszerkezetre hatással van. Itt különböző módszerek vannak az ajtó emelésére, pozícionálására, a zárfogadó pontok nagyobbítása, odébb helyezése, és még számos, más trükk, amit laikusként nem látnak és nem is lehet megcsinálni.

Ezenfelül szinte minden esetben fellazulnak a kilincsrögzítő csavarok a burkolatban, illetve megnyúlik a rugó, ezáltal lefelé lóg a kilincs. 4-5 évenkénti rendszeres kilincshasználat mellett, érdemes egy újabb, erősebb, masszívabb, ún. rozettás, beépített rugós változatra cserélni, ezzel szintén évekkel lehet kitolni a zár életét, további működését. Megemlítenénk továbbá, a SAB zárszerkezet olajozását, tisztítását, valamint a kulcsok épségének ellenőrzését, ha szükséges, pótkulcs készíttetését, mivel a régiek már elkoptak.

S.a.b. 1580/28 tollas kulcsos zárcsere kulcs vesztés esetén meg kopás következtében

A rengeteg hasznos információ ellenére sem történik mindig az, hogy odafigyelünk egy zár folyamatos karbantartására, működtetésére, ezért is van az, hogy a szerkezetek tönkremennek, meghibásodnak, elkopnak, ebből eredően zárcserére szorulnak. Ugyanilyen zárcserét kell abban az esetben is alkalmazni, ha elhagyják a lakáskulcsot, netán új ingatlant vásárolnak, amelynél ilyen biztonsági Sab zár van beszerelve.

Cégünknél mindent megtalál egy helyen, akár forgalmazás tekintetében, vagy esetleg egy komplett zárcsere tekintetében. Budapest összes kerületében, raktárkészletről, akár egy munkanapon belül tudjuk ezeknek az olasz záraknak a cseréjét prezentálni. Ennek a költsége Budapest területén 90.000 forinttól elérhető. Általában azért határozunk meg tól-ig árat, mert nem tudjuk, milyen szereléssel állunk szemben. Vannak olyan típusú bejárati ajtók, amelyiknél ún. egyszerűbb feladat tárul elénk, tehát egy másfél órás művelet a zárcsere folyamata, de van ennek az ellenkezője is, mikor 3-4 órát szenvedünk, kínlódunk, mert egy házilag összerakott vasajtóról beszélünk, amibe ilyen típusú 1580/28 S.a.b. zár van beszerelve.

Mivel ennek a zárnak a cseréje bonyolult zárszerelési folyamat, házilag még véletlenül se álljon neki senki, még annak ellenére sem, ha egyszerűbbnek látják vagy ha már láttak egy videót az interneten ezzel kapcsolatban. Arról azért ne feledkezzenek meg, ha megvásárolnának egy ilyen típusú olasz SAB zárszerkezetet, ha netán a szerelés folyamán valamit elrontanak vagy nem jól szerelik be és ezáltal akadozni kezd a zár, akkor erre garancia semmilyen formában nem vonatkozik! Ezt a gyártó is előírja, és a forgalmazók is megkövetelik a zár szakember általi beszerelését a garancia érvényesítésének az érdekében.

Mennyi ideig bírja az olasz gyártmányú Sab tollas kulcsos zárszerkezet a működést a bejárati ajtóban?
Mennyi ideig bírja az olasz gyártmányú Sab tollas kulcsos zárszerkezet a működést a bejárati ajtóban?