Mikor melyiket válasszuk, zárbetét csere vagy zárcsere?

Abban az esetben, ha probléma van a zárral, egyből a zárcserére gondolunk, amikor mindent azonnal szét kell szerelni, ki kell szedni. Aztán előjön a probléma valódi oka a helyszíni szereléskor, hogy a zárbetétbe akadozva megy bele a kulcs. Igazából ilyenkor csak azt kell cserélni, a szerkezetnek kutya baja. Egyszerűen fogalmazva, az a rész kerül mindig cserére, amelyikben a kulcs forog kívül és belül. A komolyabb problémát az jelenti, ha szorul az egész szerkezet még azután is, ha új cilindert cseréltünk a zárban. Ezek általában a sok használat, kopás vagy anyagminőségi hibák miatt fordulnak elő. Az erre utaló jelek, hogy nehézkes a ki-be nyitás, a zárszerkezetnek a kilincse bennmarad a lenyomás után, furcsa hangok vannak nyitás közben, illetve egyéb olyan jelenségek, amit nem tapasztaltunk reggel, este a zár használata során.

Milyen esetekben nem szabad halogatni a zárcserét?

Ajtózárat cseréltetni senki nem szeret, mivel költséggel jár, persze mégis vannak szükséges esetek. Saját és családunk biztonsága érdekében nem szabad halogatni ezt, hiszen az otthon védelme a tét! Tudják a közmondást, jobb félni mint megijedni, nem szabad félvállról venni a dolgot! Tessék zárat cseréltetni! Az ajtózár kicserélése nem egy komplikált agysebészi feladat, de mégis hozzáértő zártechnikus szakember bevonását igényli. Illetve nem szabad a zárbetét anyagköltségén sem spórolni, mert egyrészt az olcsó zár silány, könnyen átjut rajta a betörő, illetve, ha nem megfelelő zár kerül beszerelésre, a biztosító nem fog kártérítést fizetni. Semmilyen esetben nem halogassák a zárcserét, ha az a lakás biztonságát fenyegető tényező! Íme egy pár instrukció, a kulcsvesztéstől, a költözésig bezárólag, ami szóba jöhet.

Az elhagyott, ellopott kulcsok szituációja – mi tévők legyünk?

Az elhagyott kulcsok esete általános probléma mindenkinek, ezeket sem szabad soha félvállról venni. Lehet, hogy olyan helyen hagytuk el, ahol senki nem fogja keresni, de mi van akkor, ha volt mellette valami irat, rajta a címmel, esetleg igazolványok, netán a lépcsőházban rántottuk ki a zsebből, csak nem emlékszünk rá és megtalálta valaki.

Amikor új lakásba költözünk, a birtokbaadási jegyzőkönyv tartalmazza az összes kulcs átadását, de ez nem jelent semmit, ha nem tudjuk a kulcs és zár előéletét. Beköltözés előtt az első feladat legyen az ajtózár kicserélése! Ugyanez a szituáció szakítás, válás esetén. A harag, a gyűlölet a legrosszabb, amit az ember magával cipel az élete során, jobb a békesség. Egy lecserélt ajtózár kizárja a problémákat a lakásból és megálljt parancsol a sértett félnek, ha ilyen gondolata támadna.

Miért ne szereltessünk olcsó zárbetétet a bejárati ajtóba?

Szinte mindenre igaz, hogy vannak olcsóbb és drágább dolgok. Vannak helyzetek, szituációk, mikor az ár a minőséget nem befolyásolja, sajnos a zárak esetében ez pont nem igaz! Akik úgy gondolják, hogy az olcsó zárral spórolni tudnak, azok tévhitben vannak! Az olcsó zár a saját napi működését is befolyásolja, és lehetőséget nyújt a betörőnek a kulcs nélküli, könnyed bejutásra.

Azért ne gondoljuk azt, hogy a drága zárak távol tartják a betörőt, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem áll neki a piszkálásnak, mert roppant időigényes. De ha lenne rá idő és energia, egy profi betörő minden zárbetéttel meg tudna küzdeni, hiszen képezik magukat az internet segítségével. Az olcsó zárbetéteken át történik általában a legtöbb betörés. Válasszon minőségi terméket!