Milyen a rendeltetésszerű tollas kulcsos zár használata?

Senkit nem akarunk megtanítani egy zárnak a használatára, de azért egy pár jó tanáccsal hátha sikerül olyan újdonságot olvasni a leírásokból, ami esetleg az ön ajtó zárjának az életét évekkel meghosszabbítja működési szempontból. A tollas kulcsos zárak teljesen különböző felépítésűek, mint a cilinderesek. Először is sokkal hosszabb maga a kulcs-szár, legalább 3-4 cm-rel, illetve a kulcsnak a végén random-szerű fogak, bástyák, emelkedések türemkednek ki, amik a megfelelő lamellaosztást emelgetik. Egy új zár beszerelésekor a szerelő beigazítja, beállítja, azaz pozícionálja a működést, tehát azzal biztos, hogy nem lesz gond. Ám az évek során akár elmozdulhat a zár, leülhet az ajtó, ezáltal elkezd szorulni.

Az új zár beszerelése után szépen lassan, nem kapkodva, lépésről lépésre használjuk a tollas kulcsokat, felcserélve mindegyiket. Amennyiben akadást vagy szorulást érezzük, próbáljuk ki másik kulccsal, ha továbbra is fennáll, forduljunk szakemberhez, mielőtt beletörjük a zárba a kulcsot. Mindig ügyelni kell a kulcs épségére, lentebb olvashat erről bővebben.

Mi történik, ha nem vigyázunk a kulcsok épségére?

Az olasz, lamellásszerkezetű Sab tollas kulcsos zárat annak idején egy páncélzár technológiájára építették föl a gyártók. Persze akkor még nem gondoltak arra, hogy 15-20 év múlva kicsit kényelmetlen lesz hordozni magunkkal a nadrágzsebben. Össze-vissza karcol mindent, a hegyes, éles fogak miatt kiszakíthatja a zsebet vagy a női táska belsejét. Ettől függetlenül alkalmazkodnunk kell a kulcshoz valamilyen szinten, mégpedig olyan helyre helyezzük, ami kevésbé okoz sérülékenységet. Ne dobjuk le, ne használjuk semmilyen üveg nyitására vagy bármink a piszkálásához!

Tudjuk, hogy régi a gondolat, de lehet kapni olyan bőr kulcstartókat, cipzárral ellátva, amibe bele lehet helyezni ezt a kulcsot, így kevésbé kényelmetlen és sérülést, szakadást nem okoz, sem a kulcson, sem a használt tárgyakon, pl. egy zsebben. Nagyon fontos a fogak folyamatos épsége, hajlás, törés, repedés nélkül, mivel ezek az úgynevezett emelkedések, tollak biztosítják a lamellák pontos sorba emelését. Ha valamelyik hiányzik, a zár elkezd lassan akadozni, majd tönkremegy, beletörik a kulcs és nem fog nyílni. Minden esetben szoktuk javasolni, még akkor is, hogyha elég a 3 db gyári kulcs, hogy készíttessenek pár darab extra kulcsot. Ha lehet a gyáriról gyárira, és ezeket cserélgessék a használat során. Ne az legyen, hogy 10 év múlva előveszünk egy gyári, még nem használt, ép fogazású kulcsot és sokkal jobban akadozik, mint egy használt kulcs, mivel nincs elkopva, viszont a lamellák már megkoptak az idők során. Bármilyen kérdése van, akár a zárat illetőleg, vagy a kulcs tekintetében, forduljon hozzánk bizalommal! Ha csak zárcseréről van szó vagy szaktanácsadással kapcsolatban, vagy ha akár Sab biztonsági zár vásárlásában gondolkozik, akár Pest megyében, akár vidéken, készségesen állunk a rendelkezésükre.

Hol és hogyan történik a Sab pótkulcs készítés?

Cégünk az olasz Sab zár kizárólagos forgalmazója, illetve zárszervíz vállalkozásunk segíti, támogatja azokat az ügyfeleket, akiknek Sab biztonsági zárral van ellátva az ajtaja. Kulcsmásolással egyáltalán nem foglalkozunk, maximum nyerskulcsok beszerzésével a kulcsmásoló cégek igényeihez igazodva. Mindenkinek azt szoktuk ajánlani, ha lehet gyári kulcsokat kérjenek a kulcsmásolótól, de ez nem minden esetben tud létrejönni. Ahogy említettük, mi nem másolunk kulcsokat, csak ajánlunk partnert, akihez lehet fordulni, ha kevés a gyári kulcs, amit a gyártó becsomagolt a zárhoz. A kulcsmásolás általában pár percet vesz igénybe. Érdemes mindig előre gondolkodni és a gyári kulcsról készíttetni a másolatot. Folyamatosan cserélgetni kell a kulcsokat az együttkopás érdekében. A Sab tollas kulcsok másolása 4000-6000 forint között van, ez kulcsmásoló függvénye. Mi általában a III. kerületi, Kerék utca 4. szám alatti partnerünket szoktuk javasolni. Hozzánk zárcseréjével, zárak beszerzésével kapcsolatban fordulhat, akár emailben, akár telefonon.