Milyen különbség van egy olasz zár és egy kínai lemezajtó zár között?

Először is a gyártási ország, illetve a minőség, hiszen az olasz termékek a zárak vonatkozásában magasan verik a kínai piacot. Árban a kínaiak lejjebb tudnak menni, de sajnos ennek a minőségi oldalával is találkozunk egy kilincstörés, vagy egy kattogó ajtó esetében. Az olasz zárakhoz hosszabb, tollas kulcsos zár tartozik, a kínaiakhoz pedig rövid, cilinderes kialakítású. A kínai zárak kétfordulatosak, az olaszok pedig négy ütemben mozognak. A kínai zárszerkezetek hárompontos záródással zárnak, ugyanúgy mint az olasz. Az olasz zár szerkezet súlya 3 kg, a kínaié 50 dkg. Itt is árulkodnak a gyenge minőség jelei.

Az olaszok a gyártásnál nem spórolnak a vas/acél összetétellel, ellenben a kínaiak valamilyen fémlemez szerkezetben gondolkoznak, ezzel is csökkentve az árat az egész világon, nemhiába vannak az az eladási élvonalban. Sajnos a kínai kulcsok alapanyaga is nagyon silány, a normális kulcsok rézből készülnek. A kínai pedig valamilyen puha, vagy ellenkezőleg, kemény anyagot használnak, ami rideg, könnyen törik. A kulcsmásolók nem is szeretik, ha ilyet tesznek le eléjük a másolat készítésére.

Mikor válik szükségessé az olasz Sab zárszerkezet cseréje?

A zárszerkezet cseréje szükségessé válik, ha elhagyjuk a lakáskulcsot, ha valakitől veszünk egy lakást és ilyen zár van az ajtóban, illetve meghibásodásból adódóan. Fontos, hogy a Sab zár kicserélését még véletlenül sem otthoni barkácsolással végezzük, hanem egy erre szakosodott, évek óta ezzel foglalkozó zárszerviz vállalkozást bízzunk meg. Megértjük, hogy megy a spórolás és érez valaki kihívást egy ilyen zárcserében, de ennek a vége a legtöbb esetben sikertelenség. Minket akkor hívnak, amikor kicserélték a zárat, de úgy szorul, hogy szinte eltörik a kulcs.

A Sab zárszerkezet cseréje többször még nekünk is kihívás. Hiába tesszük be ugyanazt a zárat a helyére, mégis bajlódni kell a rögzítéssel, ami igencsak nagy tapasztalatot igényel és nem utolsósorban pár olyan szerszámot, amit az otthoni barkácskészletben nem fogunk megtalálni.

A zár kicserélése nem halogatható, ha nagyon akadozóvá válik a nyitás/zárás, ebben az esetben szokott kulcstörés, lamellaszakadás bekövetkezni. A tulajdonos ott áll az ajtó előtt, nem tud bemenni, mert a 20 éves zárszerkezet, aminek a cseréje régóta be van tervezve, megadta magát. Felmerül a kérdés, hogy milyen költségekkel kell számolni ezeknél a problémáknál. Egyszer van egy zárnyitási díj, illetve a zárcsere költsége (mert egy ilyen nyitás után a zárat nem lehet már bezárni). Ez egy kb. 100 ezres költség, de a következő 10 évben garantált a hibátlan működés. Ezeknek a záraknak az üzemórája, napi több zárással, nyitással számolva, ennyit bír ki.

Hogyan ismerhető fel a Sab zárhoz tartozó kulcs?

Ha gyári a kulcs, akkor nagyon egyszerű, hiszen a gyártó gondoskodott róla, hogy a zárgyártó neve és logója a kulcsfejre kerüljön.  Ha viszont utángyártott kulcsról beszélünk, ami lehet Silca, JMA Erebbi fajta, akkor jobban járnak, ha emailben elküldik nekünk a fotóját, így könnyebb a beazonosítás és gyorsabban megy az időpont egyeztetés a zárcserére.

A Sab tollas kulcsok ismertetőjele a lekerekített lencsefej, a fekete műanyag bevonattal. Ez a kulcs nem védett profil, azaz kulcsmásolóknál másoltatható. Ha lehet, gyári nyerskulcsra kérjék a Sab kulcsok másolását!

Többször találkoztunk már olyan problémával, hogy használt zárat adtak el az ügyfélnek zárcsere esetén, ezért mindenkinek javasoljuk, hogy ha a zárszerelő viszi magával az új zárat, ellenőrizzék azt, és a hozzá tartozó, lecsomagolt gyári kulcsokat (3 db).