Ne lepődjünk meg kínai ajtó tulajdonosként, ha folyamatosan letörik a kilincs

Sajnos a kínai ajtó használata nem olyan egyszerű, mint a legtöbb problémamentes bejárati ajtóé, mert mindig van vele valami probléma, ami miatt kiadásba kell verni magunkat. Ezért is, aki kínai ajtó vásárlásában, beszereltetésében gondolkozik, gondolja végig jól, kérdezze meg azokat akiknek van már. Olvasson utána, nézegessen fórumokat, mi – mint szervizszolgáltató – nem javasoljuk, legalábbis a lakás megvédésére nem.

A kilincsek általában anyaghiba miatt repednek meg, törnek el. A gyártó az újabb típusú ajtóknál már erősebbé tette a kilincseket és mi is ilyet szerelünk fel. Hívjon minket új, erősített kilincs cseréje végett és ha már szerelünk, megnézzük az ajtóban lévő betéteket is, mennyire nyújtanak valóságos védelmet a betörők ellen.

Miért nem érdemes ilyet venni? Mik a HiSec, Secdoors, TerraSec ajtó buktatói?

Először is, ha valami kínai, az nem feltétlenül probléma, inkább a minőség és az olcsóság miatt kerülnek elő a hibák. A gyártó kis költséggel akarja kihozni a nagy eladási számokat, ami sikerül is neki, de ezt általában a végfelhasználók fizetik meg. Minden napra jut 2-3 db kilincs csere különböző kerületekben. A kilincs kívül is, belül is törhet. Illetve a rugó szakad el benne, vagy nyúlik meg, így a használat nem olyan komfortos, mint eredeti állapotában. Általában ez az első költés az ajtó esetében, ami még az új ajtóknál is, akár egy éven belül előfordul, ha egy rossz szériát fognak ki. Rengeteg panasz érkezik hozzánk, hogy fülzavaró, idegesítő kattogás lép fel minden egyes nyitásnál és zárásnál. Ezen nem tudunk változtatni, mert az ajtó fémrészei összeérnek, így a súrlódás hangjait hallatja. Ez akkor múlna el talán, ha kivennék az ajtót és újra beszerelnék. Kérdés, hogy erre ki vállalkozik majd, mert mi nem. A harmadik és legrosszabb rémálom, amikor a meghirdetett 12 pontos, hiper-szuper ajtón betörnek, mert azt hiszik biztonságos, ám egy nap arra érnek haza, hogy betörtek rajta.

A kínai betétek annyira egyszerű kialakításúak, és annyira minőségtelen szerkezetek, hogy az interneten kapható zárnyitó eszközök pillanatok alatt kinyitják őket minden ellenállás nélkül. Hiába a színes kulcsok, a két különálló zárbetét, ha egy betörő szerszámmal egy- maximum két percen belül ki lehet nyitni. Rövidben, ez az a pár dolog, amit tudni kell ezeknek az ajtóknak a hátrányairól, hogy mivel kell mindenképp számolni. Ez az, amit a forgalmazó nem mond el, mert akkor senki nem venné meg.

Mitől jobb egy olasz Sab záras ajtó a lemez kínai ajtónál?

Egy meggyőző érv: a kínai zár kb. 0,5 kg, az olasz 3 kg. Még egy: a kínai ajtó 0,5 mm vastag lemezből készül, sorozatgyártásban Kínában, a szigetelés benne kartonpapír, ahogyan több videón is látható. Az olasz Sab záras ajtók pedig 1,5-2 mm vastag acéllemezből készülnek. Harmadik érv: a betörők által feltört kínai ajtók száma hetente 50 db, az olasz bejárati ajtóké évente 2, azt is a tűzoltók végzik erővágóval, mert rosszullét miatt be kell jutni.

Aki ezeknek a meggyőző érveknek sem hisz, vásároljon egy HiSec ajtót és tapasztalja meg saját bőrén a fent leírtakat, úgy talán jobban megérti, hogy amit leírtunk az mind igaz, és a már pórul járt ügyfelek a portálokon is igazat mondanak, amikor kiírják magukból a sérelmeket.