Mitől jobb egy Sab 1580/28 zárral ellátott ajtó, mint egy műanyag kilincsfelhúzós?

A fent említett típust Olaszországban készítik és kizárólag olyan ajtóba ajánlják, illetve szerelik Európa szerte – többek közt Magyarországon is -, amelyek acélszerkezetűek, zártszelvényből készülnek vagy egyéb olyan vastagabb lemezből vannak profilra hajtva, amelyek a legmagasabb biztonságúak. A műanyag felhúzókilincses bejárati ajtó praktikus, de rugalmas, ezért ha nekiállnak feszegetni egy nagyobb csavarhúzóval vagy pajszerrel, amit előszeretettel használnak a betörők, pillanatok alatt kinyílik. Ezzel szemben az acél- vagy vasszerkezetű biztonsági ajtó, amelybe a Sab 1580/28 hárompontos zár van szerelve, tartja magát, nem fog kinyílni. A két ajtót nem is lehet egy lapon említeni, hiszen teljesen más az anyaguk, teljesen más a biztonsági besorolásuk. Ezt csak azért írjuk le, mert az olasz Sab zárcsere során, mikor elhangzik, hogy mennyibe kerül egy ilyen kivitelezés az első válasza az ügyfélnek, hogy azért már műanyag ajtót lehet venni. Igen, lehet, de nem érdemes.

A kérdés az, hogy milyet és hogy mennyi ideig fogják tudni használni?

Ezeket a cikkeket nem kioktatásszerűen írjuk a kedves érdeklődő számára, hanem inkább a tisztánlátás és a tisztább kép megalkotása végett. Egy olasz zárszerkezet csere 95 és 110 ezer forint között van, attól függően, mennyi időt vesz igénybe a csere, illetve hogy szükséges-e kilincs és egyéb más kiegészítő beszerelése. Egy ilyen csere után a következő 10 év garantált működést biztosít, természetesen rendeltetésszerű használat mellett. Annyira nem változik a biztonsági piac, hogy ezek a zárak elavulttá váljanak, tehát fogalmazhatunk úgy, hogy ez egy nagy befektetés, ami hosszútávon fog kifizetődni, mégpedig úgy, hogy nem fog senki betörni az ingatlanba, továbbá nem kell félévente szervizelni, cserélni rajta valamit.

Ugyanez nem mondható el a műanyag ajtóról

Tényleg nem, egy műanyag bejárati ajtó még a barkácsáruházakban se kaphatóak százezer forint alatt és akkor még nem is beszélünk a beépítéséről, a garanciavállalásról meg aztán pláne. Sok cég forgalmaz műanyag bejárati ajtót beszereléssel együtt, ezek már a jobb kategóriájú nyílászárók, de egy 2×1 m-es kivitel itt is 250.000 forintnál kezdődik. Nagyon elszabadultak az árak Európa-szerte, már nem lehet bejárati ajtót kapni 80.000 forintért, mint négy évvel ezelőtt. A műanyag ajtó szigetelése valójában számottevően jobb, mint bármelyik más nyílászáróé. Hozzáteszem, ha be van építve rendesen, ami általában nincs. Itt viszont sokkal nagyobb a meghibásodási lehetőség, mert tönkremehet a zárbetét, eltörhet a rugó a kilincsben, a zárszerkezetről már ne is beszéljünk, sem az évszakonkénti utánigazításáról, beállításról, amely ha nem történik meg a szerkezet rövidtávú tönkremeneteléhez vezet. Egyszóval, akinek olasz zárás ajtaja van szerintünk rossz irány, ha átvált egy műanyagra, de mindenki a saját forgatókönyvét írja.

Mennyi ideig kell várni egy Sab 1580/28 ajtózár cserére?

Nálunk semennyit, hiszen nem csak a szervízautóikban van 2-2 darab mindenkinél, hanem raktárkészleten is tízesével állnak a polcon. Ha nagyon szükségessé válik, partner szaküzleteinkben is ugyanúgy elérhető ez a zár, akár személyes megvásárlás esetén is. Mások munkásságáról, illetve árairól nem tudunk nyilatkozni, ha valaki ezt saját magának akarja megvenni/beszerezni, járjon utána! Nem tudakozó vagyunk, hanem szakszerviz, a szerelésből élünk, nem szaktanácsadásból. Ha megértik, megértik.

Érdemes-e kilincset és díszítő címert szereltetni, megéri a plusz költség?

Mi nem szoktuk ráerőltetni az ügyfelekre a plusz elérhető alkatrészeket, de elmondjuk, hogy mi, minek a következménye, miért ajánljuk, miért érdemes például kilincset szereltetni. Innentől az ügyfél joga a döntés, hiszen ő fizet a végén. Az összes típusú olasz zárszerkezetnél, így a Sab típusnál is cseréljük a címkét, hiszen ez vezeti meg a kulcsot, vezeti a pontos mozgását, így tud körkörösen forgatás közben záródni. A régi címkék általában teljesen ki vannak tágulva, illetve esztétikailag is már bebarnultak, összekarcolódtak. Nem szépek, pláne egy zárcsere után. A kilincs cseréje viszont már nem tartozik az árhoz, hiszen az egy másik tétel, de ezt viszont azért szoktuk javasolni, hogy védje a zár rugóját, könnyebb legyen a napi használat és nem utolsó sorban esztétikailag is jobban nézzen ki az ajtó, mint az előző, bebarnult, oxidálódott, fogantyú-markolat. A kilincs csere plusz költsége 12-14.000 forint, ami szerintünk vállalható.